Povestea lui Sebastian
Povestea lui Sebastian incepe in data de 15.08.2008, cand s-a nascut prematur la numai 26 de saptamani. Acesta a avut la nastere o greutate de 1000 gr. si din cauza multiplelor probleme medicale copilul a stat in incubator 2 luni si jumatate, timp in care s-a confruntat cu multiplele complicatii specifice copiilor nascuti prematur (crize foarte dese de apnee de prematuritate, displazie plumonara si hernie inghinala – scrotala bilaterala).
Ingerasul nostru a rezistat tuturor acestor complicatii. Cand copilul avea o luna si o saptamana am primit prima veste buna referitoare la starea de sanatate a copilului, care parea ca se imbunatateste, iar medicii ne-au dat asigurari in privinta ochisorilor - ca totul este bine acest lucru fiind o surpriza chiar si pentru ei.
Dar vestea care ne-a creeat o bucurie imensa avea sa se transforme in numai o saptamana intr-o durere cumplita pentru noi. Sebastian a facut RETINOPATIE DE PREMATURITATE, boala ce determina dezlipirea retinei si in final orbirea.
Sebastian a trebuit sa fie operat de urgenta cu laserul la ambii ochi, pentru a evita un deznodamant tragic pentru copil si anume orbirea. Dar nesansa l-a insotit pe Sebastian in timpul operatiei, cand laserul s-a stricat si copilul a fost operat doar la un singur ochisor. Ulterior copilul a fost operat si la al doilea ochisor, suportand cu greu cele doua anestezii succesive.
Desi la primul consult, dupa operatie, medicul ne-a spus ca totul o sa fie bine in privinta ochisorilor, situatia s-a schimbat radical cand, la urmatorul consult medicul ne-a spus ca operatia nu a reusit iar copilul nu va putea sa distinga decat ziua de noapte.
Aceasta veste a fost devastatoare pentru noi, parintii lui Sebastian, insa nu am renuntat niciun moment sa luptam pentru viata fiului nostru, care era amenintata de tot felul de complicatii. (in luna octombrie 2010 copilul suportand prima operatie de hernie inghinala)
Dupa doua luni si jumatate Sebi al nostru, avea deja 2450 gr. si putea in cele din urma sa fie externat din maternitate.
Din ianuarie 2009 am reluat consultatiile oftalmologice. Primul consult a fost la medicul care l-a operat si care ne-a spus foarte transant ca Sebi n-o sa vada niciodata. La aflarea acestei vesti am fost devastati, am ramas fara cuvinte si nu am mai reusit sa mai adresam medicului nici macar o intrebare.
Cu toate acestea am continuat sa speram ca totusi va mai exista o sansa pentru vederea fiului nostru. Asa am inceput sa mergem la mai multi medici oftalmologi renumiti, unii din ei ne-au spus ca operatia poate fi repetata insa exista un risc foarte mare iar starea lui de sanatate s-ar fi putut agrava. Alti medici ne-au sfatuit sa asteptam pana la varsta de 3 ani, fara insa a putea explica si de ce?
La 2 ani si 9 luni am mers la o clinica din Cluj despre care am auzit ca face minuni in domeniul oftalmologiei. Aici copilul a fost consultat, insa pentru el nu s-a putut face nicio minune.
Am continuat sa speram si de indata ce am aflat de deschiderea spitalului Europe Eye Hospital – din Bucuresti nu am ezitat si am facut o programare pentru Sebi. In cadrul spitalului Sebi a fost consultat de un medic din Turcia, care ne-a pus in legatura cu renumitul medic oftalmolog pediatru dr. Huseyin Yetik. Dupa ce am trimis pe email analizele copilului si dupa cateva conversatii telefonice dl. Dr. Huseyin Yetik din delicatete, nu s-a pronuntat clar in privinta ochiului stang al lui Sebastian, in schimb a fost de parere ca la ochiul drept copilul are glaucom - boala, care determina creste in dimensiune a ochiului si exista riscul ca acesta sa iasa din orbita si practic copilul sa ramana fara ochi.
Din acest moment am inceput sa contactam foarte multe clinici din strainatate, am tradus in limba engleza toate analizele copilului si am solicitat ajutor prin intermediul mai multor email-uri.
Astfel am reusit sa discutam cu medici din Asia si USA. De aici a venit si prima raza de soare in drumul anevoios pe care l-am parcurs. Acesti medici au fost de parere ca exista posibilitatea unei interventii chirurgicale, iar ochiul stang al lui Sebastian va putea fi salvat, existand sanse mari ca Sebi sa poata vedea cu acest ochi, deoarece aici are doar o dezlipire partiala de retina si nu o delipire totala de retina, asa cum prezinta la ochiul drept. Deasemenea medicii au recomandat in paralel si o operatie pentru glaucom la ochiul drept al copilului.
Dupa cateva discutii purtate pe email am aflat ca medicii oftalmologi din SUA vin perioadic in Europa, si anume in Italia, unde acorda consultatii. Asa am reusit, ca la data de 19.09.2011 sa ajungem in Italia si Sebastian sa fie consultat de dl. dr. Antonio Capone – medic pediatru oftalmolog specialist in probleme de retina.
Dupa consultatie parca am prins aripi, acum aveam o certitudine, Sebastian are sanse sa vada cu ochiul stang, cu o singura conditie insa – sa fie operat cat mai curand in SUA, unde se foloseste o tehnica inovatoare care inca nu este folosita si in Europa. Medicul ne-a explicat ca odata cu trecerea timpului nervul optic al copilului se atrofiaza iar Sebi va fi condamnat pentru totdeauna la intuneric daca nu se intervine cant mai rapid.
Este o bucurie imensa sa stim ca exista o sansa. Inca se mai poate face ceva pentru ca Sebi, sa poata avea o copilarie normala si sa se poata bucura de un dar atat de scump – VEDEREA. Cu toate acestea insa, bucuria este umbrita de neputinta. Neputinta noastra, a parintilor, de a suporta costurile acestei interventii chirurgicale.