luni, 24 octombrie 2011

Articol aparut in ziarul JURNALUL NATIONAL

http://www.jurnalul.ro/viata-sanatoasa/trup-minte-suflet/traieste-in-bezna-de-cand-s-a-nascut-594244.html
Sebastian întinde mâna către mama sa. Îi atinge faţa, îi aude vorba dulce şi ştie imediat, fără urmă de îndoială, că este cea care i-a dat viaţă. Nu i-a văzut niciodată chipul. Băiatul are 3 ani, dar niciodată nu a văzut cum arată un brad de Crăciun sau ouăle încondeiate de Paşti. S-a născut prematur. A stat în incubator mai bine de o lună şi jumătate, timp în care mama vedea cum organele interne îi cedau rând pe rând. Crizele de apnee nu-i dădeau pace, displazia pulmonară se instalase, iar hernia inghinală bilaterală i-a făcut suferinţa şi mai grea. Zile întregi mama a stat lângă pătuţul micuţului ei, nemişcată, cu sufletul la gură şi cu gândul la Dumnezeu. Rugăciuni fierbinţi se ridicau către Cer, cu credinţa că Sebastian va fi salvat. La o lună şi jumătate medicii i-au anunţat pe părinţi că fiul lor duce în spate o altă povară, poate cea mai grea dintre toate: retinopatie de maturitate, boală ce determină dezlipirea retinei şi, în final, orbirea

"Am născut la Maternitatea «Cantacuzino» din Bucureşti. Tot acolo medicii au hotărât să-l opereze imediat ce au constatat problema. Dar a avut ghinion. L-au operat doar la un singur ochişor, pentru că s-a stricat laserul şi medicii au fost nevoiţi să intervină la celălalt ochi abia a doua zi", povesteşte Colgiu Liliana, mama copilului. La două săptămâni de la operaţie, mama a aflat vestea tristă a nereuşitei intervenţiei chirurgicale. Disperaţi, părinţii lui Sebastian au început să parcurgă drumul greu şi anevoios al căutărilor. Al încercărilor. Au dat de doctori care le-au spus fără nici o reţinere că fiul lor în veci nu va putea vedea viaţa în culori, dar şi de medici care i-au sfătuit să revină când băiatul se va apropia de vârsta de 3 ani. Situaţia lui Sebi s-a înrăutăţit de-a lungul timpului. Dumnezeu i-a ajutat şi au reuşit să ajungă cu cel mic la o clinică privată din Italia, unde medicii au dat verdictul: la ochiul drept, copilul are o dezlipire totală de retină şi ce-i mai grav şi glaucom. "Din cauza asta specialiştii străini ne-au spus că trebuie neapărat operat, ochiul copilului creşte în dimensiune şi există riscul să iasă din orbită şi astfel să rămână fără ochi", repetă mama explicaţia auzită de la medici. Bucuria părinţilor a venit în momentul în care doctorii străini s-au arătat mai încrezători în ceea ce priveşte ochiul stâng. Fiind o dezlipire parţială de retină, şansa de reuşită a intervenţiei chirurgicale menită să-i redea vederea este mult mai mare.

"Operaţia este urgentă, nu suportă amânare, deoarece cu trecerea timpului nervul optic se atrofiază", spune mama, iar lacrimile îi inundă privirea.

Zi de zi, femeia îl vede pe Sebastian cum o caută fără încetare. Vorbeşte mereu, din nevoia de a-i auzi vocea mamei. Rareori se joacă cu vreun prieten. Mai mult singur. S-a obişnuit să-şi creeze propriile lui jocuri. Părinţii lui Sebastian se pregătesc acum pentru plecarea la clinica din America, locul unde vederea băiatului poate fi salvată. Din păcate însă, realizarea intervenţiei chirurgicale este condiţionată de o sumă de bani uriaşă pentru singurul venit asigurat de tatăl copilului: 20.000 de euro.

Sebastian este un copil vesel, vioi, care caută cu mâinile ce nu poate cu ajutorul ochilor. Să-i fim alături în marea încercare a vieţii lui! Să-l ajutăm să aibă o copilărie în culori, cu chipuri vesele şi luminoase lângă el, cu zile însorite şi nopţi înstelate pe care şi el să le poată vedea.

Să înmulţim speranţa!
Sebastian trebuie urgent să ajungă la Spitalul "William Beaumont" din Detroit. Pentru cei care vor să-l sprijine, pe numele tatălui, Colgiu Nedelcu, la BRD, sucursala Colentina, s-au deschis următoarele conturi:
-în lei: RO70BRDE426SV33106774450
-în euro: RO63BRDE426SV47142594260
Cei care vor să afle mai multe informaţii pot lua legătura cu familia Colgiu la numărul de telefon:
0766.71.52.64.

Niciun comentariu: